perjantai 21. syyskuuta 2012

Lammafarmilta vuoristoon

Tällä kertaa oli sitten tuuria HelpX-isäntäperheen suhteen. Hyppäsin tiistaina aamujunaan ja perillä keskipäivällä minua odotti oikea Aussi-mum! Puhelias perheenäiti otti minut halauksin vastaan ja toivotti tervetulleeksi perheeseen. Farmilla oli keritseminen menossa, puolet tilan 4000:stä lampaasta oli kerittävänä ja minun duunini oli lakaista lattiaa jokaisen kerittävän lampaan välillä. Oli maneeta päästä katsomaan hommaa aivan vierestä ja itse asiassa kokeilla sitä itsekin! Sain keritä (yritin tarkastaa miten keriä verbi taipuu, mutten löytänyt vastausta!) kahta lammasta, hakea lampaita sisään vajaan ja "järjestellä" niitä keritsemiskarsinaan odottamaan toimenpidettä, hakea lampaan toimenpiteeseen ja vaikka mitä, niin no muniakin hain kanalasta. Ja rouvan kanssa teimme joka päivälle uuden jälkiruoan, nyt sain myös tehdä sen juustokakun ilman uunia... Siitä tuli helakan pinkki ja hurjan makea tekele!

Yhdessä lampaassa on yllättävän paljon villaa ja kerittäessä se leikkautuu irti muodostaen hienon, ohuen ja seittimäisesti yhdessä pysyvän "taljan". Talja kerätään sitten lattialta ja heitetää putkista tehdylle pöydälle, jolla villan laatu tarkastetaan ja villa putsattaan. Niin sainhan myös kerätä taljoja lattialta ja heittää niitä pöydälle, ja istua lämmittävissä ja pehmoisissa villakasoissa. Yksi osa lammasfarmin vuotta tuli siinä katsastettua.

Tänään oli keritseminen ohi ja aika vaihtaa paikkaa. Onneksi rouva suositteli tunnin bussimatkan päässä olevaa The Grampianssin vuoristo ja luonnonsuojelualuetta. Ehdin tänään rentoutua hostellilla ja muunmuassa katsastaa seudun rikasta eläimistöä. Ohessa kuvia läheisellä urheilukentällä ruokailevista kenguruista! Muutamalla oli poikanen pussissaan ja pussin suusta pilkisti ohut häntä tai nenän pää. Täällä vietän aikaa sunnuntaihin, maanantaina sitten mustikkafarmille. Ei duuni lopu!

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

voi kun ihanaa varmaan...hyvää jatkoa..

Anonyymi kirjoitti...

OK taas uusi duuni hanskassa, kun
tätä jatkuu vuoden, niin oot maestro
alalla kun alalla. Kiva kuulla, että
oli mukava emäntä. Aussit ovat tunnetusti rentoa porukkaa. Hyvää
ja monipuolista jatkoa. e.

Late kirjoitti...

Hyvä Cartsa! :) Vaikuttaa hommat sujuvan ja aika kuluvan siellä maapallon toisella laidalla. Nauti nyt uusista kokemuksista!