keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Drag-kulttuuri

Vielä pari viikkoa sitten drag tarkoitti mielestäni vain miehiä, jotka pukeutuvat naisiksi ja esittävät kuuluisia naisia - laulajia etupäässä. Jotkut dragit toimivat myös juontajina luoden itse oman alter egonsa. Mielestäni pääasia oli pukeutuminen ja hauskuutus. Kävin sunnuntaina kaverini kanssa kalkkunabingossa Kalliossa, jota veti drag-juontaja. Sitä ennen viime viikolla pääsin kurkistamaan homobaariin yksien illanviettojen jatkoilla. Baarissa oli vain se jännä fiilis, kun tietää ja aistii, ettei kukaan katso sinua sillä silmällä vaan voit olla aivan rauhassa ja tarkkailla itse muita ja heidän välistään kanssakäymistä ja katseiden vaihtoa. Oli outoa, kun miehet eivät katsoneet naisia, tosin vain minulle. Mutta eihän siellä miesten ja naisten kesken ole tarkoituskaan syntyä kipinää.

Mutta siis takaisin aiheeseen, dragiin. Vielä katsellessani Showhatia, luulin katselevani show'ta, jossa miehet pukeutuvat naisiksi ja näyttävät hassuilta. Esittävät ja tekevät huumoria. Astuessani tuonne bingobaariin astuin paljon syvemmälle kuin mihinkään show'hun, astuin ihan omaan kulttuuriin. Meille naureskeltiin heti alussa, että kato nyt Pena tuli sisään naisen kanssa ja miettii, ettei ne nyt tajua et mä oon homo. Olin hieman huvittunut ja hämmentynyt juontajan meille osoittamasta kommentista, mutta vielä enemmän häkellyin, kun juontaja tepasteli kaverini viereen ja vaati tätä näyttämään masunsa... Kun paita ei alkanut nousta, nosti juontaja sen itse ja kommentoi masua "mmm-m, ihan hyvä". Ok, enpä ole ennen moista huomannut. "Normaaleissa" baareissa ei edes uskalleta katsoa vieraaseen, täällä käydään jo heti kättelyssä iholle. Mielenkiintoista! Pari bingon-huutjaa sai myös näytellä masuaan ja pyykkilaudalla sai lunastaa baarista hanatuotteiden sijasta vahvoja pullotuotteita. Masu-valuuttaa.

Iholle käytiin lopulta ihan kunnolla, kun yhden "bingo" huutaneen kundin, oletettavasti homon, sukukalleuksia drag-juontaja tutki kaikkien edessä kädellään kosketellen ja kovaan ääneen kommentoiden, ja kopeloinnin lopetettuaan tuikkasi kundilla nyt jöpöttävän söpösti. Koko muu baari katseli toimittusta ilman tyrmistystä ja kopeloinnin kohde naureskeli rennosti. Jäi siinä mun bingo-huudot, haha, ei tarvis mua tulla koskettelemaan. Yhtä kundiparia pyydettiin kans vaihtamaan paikkaa, jotta juontaja voisi ihastella toisen isompaa etumusta. Kundit vaihtoivat paikkojansa.

Suorasukainen kommentointi ja kiroilu jatkui läpi illan, tai no mitä nyt tunti siinä jaksettiin istua. Yhtä vanhempaa, runsaasti juonutta miestä ihmeteltiin spanieliksi "Hei täällä on yks spanieli! Meilläkin oli noita koiria, joilla takaraivo on niin pieni, ettei aivot mahdu sisään ja silmät pullahtaa ulos kun vähän päähän kopauttaa." Erikoista... Mutta ilkeyttähän tämä ei käsittääkseni ole vaan roolia ja kaikelle nauramista. He nauravat itselleen, heteroille sekä käsityksille homoista - heidän omille käsityksilleen, stereotypioilleen sekä heteroiden käsityksille. He piikittelevät kaikkea lyhyydestä - yhtä lyhyttä kimmaa nimitettiin kääpiöksi ja silti juontaja sai kimmalta suukon poskelle - kauneuteen - hyväkroppainen, pinkkiin minimekkoon pukeutunut blondi sai kuulla näyttävänsä samalta kuin juontaja oli näyttänyt 80-luvulla imitoidessaan Kikkaa. No se ei kyl enää mennyt huumorilla läpi, joihinkin kritiikin on iskettävä ja upottava. Valitettavasti. Ja kimma taisi olla hetero. Olemmeko me ulkonäöstämme tosikkomaisemman ylpeitä kuin siihen huolellisesti, mutta silti itseironisesti suhtautuvat vähemmistön edustajat?

Ilmiönä, eikä minään ohimenevänä, oli jo korkea aika tutustua siihen ja alkaa miettiä mitä sitä laajemmin. Kun firma tilaa drag-juotajan pikkujouluihinsa, se tilaa takuu hauskuutta, mutta keikan jälkeen artisti voi todeta, että siinä ne humalaiset idiootit nauro mun kommenteille itsestään eli lopulta itselleen! Asettaako juontaja siinä itsensä naurun alaiseksi (mies pukeutumalla naiseksi), voidakseen nauraa toisille? Mutta myös huumorin keinoin näpäytetään yhteiskunnan kaavoihin kangistuneita katsomuksia. Ja toki koetellaan rajoja. Niin kauan kuin on kohahduttavaa kouria toisen sukuelimiä julkisesti niin kauan sillä on wow-arvoa, ja niin kauan elämme turvallisessa normissa. Ja tähän turvalliseen normiin ei homoseksi sovi, vai mitä? Tämä on niin laaja aihe, ettei enempää pysty yhdellä kerralla sen sisään sukeltamaan, vaikka olo olikin kuin mut olisi pudotettu suoraan altaan syvään päätyyn. Ongelma kai on, että osaan uida ja pysyin pinnalla, en shokeerautunut. Ja ehkä tällä normin yli menemisellä myös pidetään joukkoon sopimattomat, heterot, ulkona... Ei ole enää hetero-ystävällisiä homobaareja vaan homo-ystävällisiä heterobaareja, näin olen kuullut. Jollain heidänkin on voitettava yksityisyytensä.

2 kommenttia:

KK kirjoitti...

Vai ovatko he kadehdittavan sinut itsensä kanssa?

Anonyymi kirjoitti...

kyllä sä erikoisiin paikkoihin päädyt....