sunnuntai 24. toukokuuta 2020

Kirjoitushaaste Silent treatment

Kirjoitushaastekin jäi tauolle joulukuun jälkeen, mutta saimme onneksi uutta puhtia keväästä. Tämän kertainen aiheemme on silent treatment, suomeksi kai mykkäkoulu.

Silent treatment tai kotoisammin ehkä mökötys, mykkäkoulu, hiljeneminen tai vaikeassa paikassa vaikeneminen ei ole mitenkään jatkuva olotila vaan ennemminkin reaktio suuttumukseen, riitaan, hämmennykseen, loukkantumiseen tai muuhun vastaavaan tylsään tunteeseen. Mykkäkoulu on ehkä totuttu yhdistämään parisuhteeseen ja suhteessa tapahtuvaan riitelyyn. Omassa parisuhteessani mökötys ei ole ongelma, sillä minun ei anneta mököttää vaan laitetaan puhumaan heti leimahduksen tapahduttua ja toivottavasti kaiken irtaimen säästyttyä ehjänä. Työympäristöön silent treatmentia, ei siis ehkä niinkään mökötystä tai mykkäkoulua vaan hiljaisuutta ja vaikenemisen kulttuuria ei välttämättä ole totuttu yhdistämään, mutta minulle nämä asiat ovat tuttuja juuri duunikuvioista.

Helsingin sanomien artikkeli ”Kun kumppani alkaa mököttää, moni toimii tavalla, joka lietsoo riitaa” (HS 29.4.2020) syvensi vielä pohdintaani mykkäkoulusta. Mykkyyden takana on kolme syytä ja itseasiassa mykkäkoululta vaikuttava toiminta ei usein edes ole mykkäkoulua, se on vaan sitä oman tilan ottamista, oman kannan pohtimista ja riitatilanteen rauhoittamista - tilanteen, joka pelottaa, hämmentää ja kertakaikkiaan suututtaa. Toki parisuhteessa mykkäkoulu tulee esiin riitatilanteessa, mutta juuri englannin kielen ilmaisu 'silent treatment' saa ajattelemaan ilmiötä laajemmin. Hiljaisuudella koulimisena, opettamisena tai hiljaisuudella tilanteen käsittelemisenä.

Olen pitkään pitänyt hiljentymistä tilanteessa kuin tilanteessa puhtaana ja pelkkänä vallankäytön muotona. Hiljentyä voi niin väittelytilanteessa, kiperän kysymyksen edessä kuin kiusaamismielessäkin. Hähää, enpä kerro mitä olen tästä mieltä tai mitä mielestäni tilanteessa kannattaisi tehdä. Puen kasvoilleni vain läpinäkyvän lakanan ja pidän suuni peruslukemilla, suljettuna. Mietin. Viimeisessä sanassa kuitenkin on se asian ydin. Mietin. En härnää, en kiusaa vaan pohdin kantaani. Mietin, mitä sanoisin. Mietin, miten reagoisin parhaiten.

Itse olen kovin hidas niissä mielipiteissäni, joilla on väliä. Usein vasta nukutun yön jälkeen tajuan, mitä olisi pitänyt tai kannattanut sanoa. Ehkä eräs elävä työelämän esimerkki pelkää samaa. Ehkä hän panttaa tietoa ollakseen ihan varma kannastaan, asiastaan ja sen vaikutuksista. Hiljentyminen ei valitettavasti ole toimiva tapa työyhteisössä, sillä panttaamisen ja hiljaisuuden kulttuurin välitön vaikutus on kollegojen ärsytys ja tunne kunnioituksen puutteesta - etenkin, jos hiljentymisellä reagoija sattuu olemaan johtavassa asemassa oleva esimies. Työelämän esimerkkini saattaa pantata tietoa niin omista lomistaan kuin kollegoista, jotka ovat siirtymässä naapuritiimiin auttamaan ruuhkaisen työtilanteen purussa. Hän jättää kertomatta milloin kiperästi tarvitulle neuvojalle valitaan seuraaja ja saa näin loputkin osaajat pakenemaan minne vain muuhun tiimiin auttamaan, vaikka omassakin olisi työtilanne tukossa. Hiljaisuus rankaisee työyhteisössä ryhmähenkeä tai saa pahimmillaan liittoutumaan pomoa vastaan.

En voi sietää salailua ja siihen liittyvää hiljentymistä, salamyhkäisyyttä tai tiedon pimittämistä, mihin silent treatment mielessäni assosioituu.  Työympäristössä olen huomannut tämän olevan erityisen vahingollinen toimintatapa eikä varmasti muissakaan ihmissuhteissa tee yhtään hyvää. Missä vaan ihmissuhteessa tiettyjen yhteisten asioiden pitäisi kuulua kaikille, etenkin työtiimissä asiat ovat yhteisiä eivät ujon pomon juttuja. Lopultahan aina henkilöt itse kajauttavat ilmoille siirtyvänsä pois tiimin vahvuudesta - yhden tekijän kohdalla hiljentymisen vielä ymmärtäisi, mutta jos tiimin vahvuudesta häviää kaksi kolmasosaa kuin tuhka tuuleen on tiedottamattomuus todellakin kohahduttavaa. Pomon lomakin huomataan usein silloin, kun sairauspoissaolon soittaakin aurinkotuolissa makaavalle dirikalle... Tosi fiksua, hei! Olkakarvani vain kohoavat, sijaitsivat ne sitten silmien päällä tai selän puolella kroppaa. Tieto on valtaa, ja se kellä tieto, sillä pelipaikka... Ja se, miten tätä tietoa ja valtaa käyttää, on tärkeä väline ja sen hyödyntämistä tulisi miettiä. Hyvä kommunikaatio ei ole vain suositus, se on työyhteisössä myös luottamuksen rakennusaine, vaikka kaikkea ei tietenkään tarvitse kertoa. 

Meitin silti, mitä jos käytösmalli, toimimattomanakin on kuitenkin tämän pomon ainut keino ottaa itselleen tilaa ajatella ja olla esimies, auktoriteetti, joka hän ei luonnostaan ole. Jos ei ole karismaa eikä ole itse edes halunnut esimieheksi vaan on joutunut tiimin vanhimpana valituksi rooliin, vastuun otto voi tuntua hankalalta ja epäselvältä, jopa toisarvoiselta.

Hiljaisuushoito, hiljaisuudella hallitseminen, hiljaisena toimiminen. Vaitiolo vallankäytön välineenä, panttaaminen ja pimittäminen. Ainoa haittapuoli näissä on, että vaitiolon valta perustuu harhaan tilanteen hallinnasta ja sen harhan tuntee vain vaitiolija itse. Muut kärsivät, ja saavat tiedot lopulta käyttönsä panttaamisesta huolimatta. Jos ei muuten niin juorujen muodossa. Ja silloin viimeistään panttaaja asettaa itsensä outoon valoon; välillä jopa valokeilaan, jonka toisella puolella kysytään ensin "Todellako?" ja heti perään miksi ihmeessä kuulen tämän vasta nyt? Mikä järki on pimittää tietoa, joka vaikuttaa kaikkiin, muttei oikeastaan kehenkään, sillä kukaan ei asialle mitään voi. Pomokin jää lomalle, se on hänen oikeutensa ja kollegat aina välillä auttavat naapuritiimiä pahimman yli, neuvojakin voi löytää muuta tekemistä ja aina on seuraava osaaja häntä paikkaamaan. Kun tiedon purskahtamisesta aiheutuneen sotkun saa siivottua mielestään tilalle tulee vain ihmetys toiminnan tarkoitusperistä. Jos aina pantataan tarvittavaa tietoa, vaikeneminen vain uhraa yhteistyön yhden ihmisen vallan tai pelon alttarille. Normaalista tulee taistelua, arjesta epäilystä, tai mikä pahinta "yks hailee" soopaa. Mitä väliä mulla on, jos mulle ei edes kerrota asioita. Mitä väliä mielipiteilläni silloin on? Onko tämä edes mikään tiimi.

Olen useaan otteeseen huomannut, että olisi itse kannattanut uskaltaa kertoa. Niin hänenkin kannattaisi!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Sellaista se on....