lauantai 24. elokuuta 2013

Kaunista syömistä

Tukholmasta piti hakea panchettaa, kun sitä ei Stockaltakaan löydy ja kuulemma herkkupuodissa, jos löytyy, kyseinen kuivattu vienon savunmakuinen kinkku on very, very expensive. Tukholmalaishallista sain viipaleen hintaan 690kruunua kilo. Aion lisätä sitä tänään tekemääni tomaatti-jauhelihakastikkeeseen. Vanhemmat tulevat syömään niin on hyvä hetki harjoittaa kokkaustaitoja. Sain kipinän sieltä Byron Bayn läheiseltä ratsutilalta, missä joka ilta syötiin hyvin ja tehtiin kaikki alusta itse. Voi se on niin paljon helpompaa kuin koskaan kuvittelin! Ainesten haku vaan näköjään vaatii ihan ulkomaan matkoja...

Siis tomaattikastike ilman liemikuutioita tai valmista kastikepurnukkaa, en olisi vuosi sitten tiennyt kykeneväni siihen. Helposti! sanon nyt. Mutta tiedänkin tukun sellaisia pieniä vinkkejä, joita en silloin tiennyt. Kuten panchettaa tai anjovista tomaattikastiin. Selleriä puoli vartta! Se antaa sen tvistin. Ja tuoretta persiljaa ja basilikaa - ei maksa paljoa, mutta maku on aivan erilainen. Vain Fiskarsin syksyllä lanseeraama yrttikasvattamo maksaa, sen 170-250euroa, siihen veronpalautuksia odotellessa...

Pinjansiemenet ja auringonkukansiemenet kannattaa jaksaa paahtaa kevyesti ennen salaatin päälle sirottelua, mmmh! Nykyään heitän joka salaattiin myös rypäleitä, sweet&sour on kielelleni oikeaa sinfoniaa. Teillekin? Ja hyvää oliiviöljyä, melkein aina ja kaikkialle. Merisuolaa ja mustaapippuria huhmareesta, noilla kolmella viimeisellä sain jo matkalla kohotettua backpackerin ruokiani aivan uudelle tasolla helposti, helposti! Avokaadot taas kantsii kuoria kuin appelsiinit, jää tummat ja tympeän makuiset vauriot kuoreen. Kovina hedelminä ne ovat todella herkkiä ja pienetkin iskut vaurioittavat hedelmänlihaa ja saavat sen tummumaan, ja maistumaan paikallisesti, hyh, pahalta. Sain Byronissa myös samettista tonnikalatahnaa, lasagnea, juustoja viikunapastan kanssa, carbonaraa, lumoavaa quacamolea... Perusjuttuja, jotka tieten tehtyinä nostaa arkea hitusen ylöspäin. Kerron, kun onnistun näiden teossa, jos vaikka on joku vinkki antaa eteenpäin :)

Arkeen olen lisännyt kaurapuuron, josta ei saisi enää kauniimpaa kuin näiden Degerbyyn marjojen kanssa:

Toinen aamiainen, johon olen vasta herännyt on se kaikkien liikkujien suitsuttama kahden asian aamupannari. Siis banaani ja kaksi munaa tehosekoittimeen (tai sauvasekoittimen alle kuten täällä, tulee hyvän samettinen "taikina") ja pannuun. Huh, ku hyvää! Toimii tänään jälkiruokana. Eiliset leivokset haettiin ihan Kakkukeisarilta serkun syntymäpäivien juhlintaa, mutta kauneutta nekin arkeemme toivat...

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

ruoka oli makunautinto, sitten pussikastikkeiden, joita itse harrastan...ja jälkiruoka veti hiljaiseksi, en olisi uskonut munaa ja bankkua!!!!kiitos....