sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Ruokaa

Uunissa hautuu juuri isänpäivän lammaspata, Australian Master Cheffistä tutun Matt Prestonin ohjeen mukaan. Pataan meni muunmuassa inkivääriä, currya, valkosipulia ja ananasmehua, ja tuoksu on jo tunnin hauduttamisen jälkeen aika huumaava. Yksinkertaisen ruoan saaminen uuniin lihan paloitteluineen vei minulta tunnin, joten kokkikilpailujen nopeustestien aikoihin on vielä matkaa. Toivottavasti padan maut ovat sitäkin paremmat... Lopputulosta maistetaan reilun tunnin päästä täysjyväohran ja vihreiden papujen kera. Resepti löytyy täältä.

Viime viikonloppun maut olivat hieman erilaiset, kun valmistimme serkun kanssa ruokaisaa salaattia. Ensin kävimme keräämässä nälkää Säbä, hifi ja snoukka-messuilla ja pöydän antimissa kyllä kulminoituikin kävelyn herättämä ruokahalu.


Alkupalana meloonia ja parmankinkkua, jälkiruoaksi noita ihania juustoja ja siinä välillä muhkea salaatti! Kanaa, granaattiomenaa, avokaadoa, oliiveja, kuivattuja tomaatteja, feta-juutoa, tomaattia, paprikaa, kurkkua, sipulia... Pestoa kastikkeeksi, Huh! Mitä vaan jääkaapista löysimme. Salaatista ja etenkin tosta granaattiomenasta tuli mieleen yksi Havaijilainen ravintola, missä makean ja suolaisen, saaren tuoreiden hedelmien ja muiden tuotteiden yhdistelmät olivat mielestäni ällistyttäviä. 

Otin matkamuistoksi menun ja vannoin kokeilevani yhdistelmiä kuten mansikkaa, anasnasta, kookosta, tuoretta minttua, mandariinia ja lychejä katkarapujen kera tai pinaattia, mansikkaa, papaijaa, mintun lehtiä, punasipulia, karamelisoituja saksanpähkinöitä ja fetajuustoa yhdistelevää salaattia granaattiomena-kastikkeella. Tätä viimeksimainittua söin kahvilassa ja vitsi oli hyvää! Yksinkertaisimmin voisi yhdistellä makeaa papaijaa, avokadoa ja pinjansiemeniä. Nimeltään The Goddess salad. Leivissään he saivat sopimaan tonnikalaa, salaatinlehtiä, mansikkaa ja mangoa papaijan siemenillä maustettuna tai wrappina kananrintaa, makeaa mangochutnia, kuivattuja karpaloita, porkkanasuikaleita, raastettua kookosta, punaisia rypäleitä ja romaine-salaattia. Uuuuuuu....!

Listalla oli myös monia perinteisiä eurooppalaisia makuyhdistelmiä, mutta ne kaikki jo tietävät ja sitä paitsi, kuten huomaatte, olen hulluna makean ja suolaisen yhdistelmiin. Näistä voi aloittaa, kertoilen kunhan saan ekat kokeilut tehtyä. Ja nyt mukavaa isänpäivää kaikille! Lähden tästä tsekkailemaan lammaspatani kypsymistä.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

siinä on oikein ransauden sarvi, mahtavaa....