maanantai 11. maaliskuuta 2019

Kirjoitushaaste pelko

Tutustuttuani psykologiaan olen oppinut, että aivoissa syntyy päivittäin 6000-7000 ajatusta halusimme tai emme. Evoluution ja hengissä pysymisen takia suurin osa näistä ajatuksista on väritykseltään negatiivisia. Negatiivisten ajatusten takana on idea hengissä selviämisestä. Jos viidakossa jää paistattelemaan päivää ja kuorimaan appelsiinia auvoisana, ei kauaa tarvitse keskittyä auringon kauneimpaan säteeseen, kun valon peittää pantterin lihaksikas olemus. Aivojen tehtävä on siis ollut pitää meidät varuillamme vaarallisessa maailmassa, jossa peloilla on ollut elintärkeä tarkoituksensa taata hengissä selviäminen mahdollisimman monelle lajimme edustajalle. Pelko on myös yhtä tyypillistä eläimillä kuin se on ihmisillä. Kaikki pelkäävät voisi sanoa, kysymys vaan on mitä me pelkäämme ja rajoittaako se elämää.

Nyky-yhteiskunnassa vaaroja on huomattavasti vähemmän eikä saalistaja vainoa jokaisessa kadunkulmassa. Autoilijatkin yleensä noudattavat liikennesääntöjä ja merkkivaloja. Vaikka appelsiinia kuoriessasi sattuisitkin astumaan ajoradalle punaisen palaessa, saatat toki tulla tällöin yliajetuksi, mutta yhtä suurella todennäköisyydellä autoilija ainakin yrittää painaa jarrua ja väistää. Pelko on siis yleistilana melko tarpeeton, mutta aivot jatkavat silti negatiivisten ja hengissä selviämistä palvelevien ajatusten tykittämistä samaa tahtia kuin kolme tuhatta vuotta sitten. Ei siis ihme, että ahdistaa, kiristää tai pelottaakin aika ajoin aivan ilman syytä, se on pään mekanismi pelastumisen varmistamiselle. Mutta se pelko, mistä se loppujen lopuksi kumpuaa ja mitä se oikeastaan on? 

Nykyisin tarvitsee pelätä harvaa konkreettista asiaa, joten ihmiset pelkäävät tulevaa, epävarmuutta, kuolemaa tai henkilökohtaista bankrorttia. Pelko reaktiona on toki luonnollinen ja yleensä tervekin, se pysäyttää miettimään tai aktivoi toimimaan hetkessä, mutta pitkittyessään se suojaa pelkääjää lopulta vain elämältä itseltään. Pelossa on jotain samaa kuin odotuksessa. Se on tietyllä tavalla inhimillistä, mutta absurdia, ja siihen on niin tottunut, että se pitää vireessä eikä sitä oikeastaan edes tajua. Se kuuluu elämään. Mitä jos sitä ja mitä jos tätä tuo ajattelijalle vain tunteen kaikkeen varautumisesta. Ei sitten paha päivä yllätä, voidaan miettiä. Mutta jos, kuten odottamisessa, jää ne hyvät elämättä? Jokin jännä kokematta… Ja ei konkreettisena aivojen tuotoksena pelko onkin vain pahimman odottamista eikä yleensä suinkaan pelkoa oven takana raameja hakkaavan kirvesmurhaajan alta pakoon pääsystä.
Pelko liittyy elämänjanoon, mietin taannoin töistä lähtiessäni. Samaan aikaan mietin odottamisen olevan elämää ohituskaistalla. Pelko suojaa ja tuo turvaa niin absurdia kuin se onkin, se tuo tuttuutta. Mutta miltä ihmiset hakevat suojaa? Oikeasti. Omilta ajatuksiltaan on minun veikkaukseni. Miltä muultakaan, sillä aivoja ei saa sammutettua edes unessa vaan ne suoltavat kivaa ja ei niin kivaa ohjelmaa tajuntaamme 24/7. Varautumiseenhan ne tähtäävät, koska ympäristössämme ei ole alituiselle varautumiselle tarvetta. Uhkatilanteita ei yksinkertaisesti ole enää alati läsnä. 

Pelko voi tunteena olla myös monen muun tunteen taustalla, sillä se on primitiivisyydessään hyvin alkukantainen ja hallitsematon. Eikä sitä sinänsä tarvitsekaan hallita, kunhan sen ilmenemismuodot kuten ylivarovaisuuden tai ylihuolehtimisen tai minkä vaan omaa elämää rajoittavan tai tekemistään turhaa kaitsevan pohdinnan ei anna hallita elämäänsä. Pelko on joillekin hyvä syy jättää tavoitteet saavuttamatta ja elämänsä elämättä, vaikka pohjalla olisi vain epämääräinen epävarmuus mahdollisesta epäonnistumisesta. Paljon epä-sanoja, paljon mahdollisesti täysin turhaa pelkoa. 

Pelolla tehdään myös paljon bisnestä. Pelkoa on kiva käydä kokemassa leffassa, silloin pelko vain kutittaa, ei naulitse. Oveen on ehkä mahtavaa asentaa turbo-turvalukko ja mökille kännykässä soiva hälytysjärjestelmä, koska pelko omaisuuden menettämisestä tai tuhoutumisesta on aina yhtä kamala. Extreme-lajit nostavat myös suosiotaan, onhan pelon hallittu tunteminen vaikka pienkoneen ovella ihan cool fiilis, kun maahan saapuessaan voi kehua kavereille hypänneensä laskuvarjolla. Leffan ja hypyn kanssa pelko vahvistaa kokemusta, tekee siitä ainutlaatuisen. Kodin ja mökin suojaamisessa pelko on ehkä ennemmin sitä suojautumista tuntematonta vastaan. Itse olisin valmis maksamaan pelosta kokemusten muodossa, mutta olen päättänyt, että jos joku tarvitsee kotoani kymmenen vuotta vanhan tietokoneen tai viisitoista vuotta vanhan kahvinkeittimen, niin siitä vaan. Se pelko on selätetty.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

pelotonta kevään jatkoa kuitenkin.....

Anonyymi kirjoitti...

Kirjoitit "Se on tietyllä tavalla inhimillistä, mutta absurdia, ja siihen on niin tottunut, että se pitää vireessä eikä sitä oikeastaan edes tajua." Sanoisin, että pelko on ennemminkin eläimellistä. Kuten myös kirjoitit, pelko on luonnollinen reaktio silloin, kun kaikki outo on potentiaalisesti vaarallista. Eikö ihmisen kehittyneellä älykkyydellä pitäisi oikeastaan pystyä kontrolloimaan tuota primitiivireaktiota?

Pelko primitiivireaktiona on itse asiassa myös rasismin taustalla. Jos joku tai jokin on outoa, se on potentiaalisesti vaarallista ja siten torjuttavaa. Kysypä vaikka tuolta tyypiltä, joka tappoi eilen kymmeniä perjantairukoukseen kokoontuneita muslimeja Christchurchissa? Jos haluamme olla humaaneja ihmisiä, meidän tulee torjua tuollaiset primitiivireaktiot.

KK kirjoitti...

Pelko on matelija-aivojemme tuote, en siis usko, että sitä kukaan oppii säätelemään. Ja ken oppii, kärsii siitä myöhemmin. Tunteet voi haudata, muttei niitä pakoon pääse. Samoin on pelon kanssa. Se on reaktio. Ja auttaa varmasti syvemmälle omaan itseen.

Primitiivireaktion torjumisen kannalla en myöskään ole. Rasismi varmasti ponnistaa pelosta, mutta eikö silloin tulisi kannustaa ymmärrykseen pikemminkin kuin pelon tukahduttamiseen.