lauantai 30. marraskuuta 2013

Ei saa kastella liikaa

Ihana lauantai, huomenna ensimmäinen adventti, jääkaapissa glögiä... Mutta selaimella joulukukkien hoito-ohjeita. Olen työskennellyt kuutena kesänä puutarhayrityksessä ja pari kertaa Hullujen päivien apulaisena Stockan puutarhaosastolla, mutta tunnen silti olevani tiukimman haasteen edessä astuessani maanataina jouluapulaiseksi kuuluisan tavaratalon viherosastolle. Viimeisestä kerrasta vihertävien juttujen kanssa on vierähtänyt vuosia ja omatkin kaksi kasvia löytyvät kymmenen helpoimman huonekasvin joukosta, joten hieman alkaa hermostuttaa tuleva työ. Aavistelen, että jouluapulaisena on ainakin ensimmäisten parin viikon aikana enemmän aikaa palvella asiakkaita kuin Hulluilla päivillä ja koska asiakas yleensä tulee Stockamannille asiantuntijuutta odottaen, punttini tutisevat ihan ajatuksen voimasta.

Perinteinen neuvo on "älä kastele liikaa", jonka jokainen voi tulkita kuten haluaa ja asiakas aavistella myyjän olleen todella ammattitaitoinen, koska pystyi asian näin rennosti ilmaisemaan. Mutta olettiko hän myös asiakkaankin olevan? Ja ainahan sitä joku hoksaa kyseenalaistaa, että mikähän on liikaa? Ja se kysymys Stockan valikoimien edessä romuttaa pseudoasiantuntijuuteni. Käydessäni läpi yleisiä vinkkejä joulukukkien hoidosta olen havainnut, että jotain ei saa päästää kuivahtamaan yhtään toisen ollessa ihan tyytyväinen pieneen kastelun unohteluun, siinä meni yleisneuvo "älä kastele liikaa" tai pitäisikö sanoa, "älä ainakaan kastele liikaa (ja tarkemman ohjeen löydät varmasti netistä)". Toivottavasti meille jaetaan jotain tulosteita, jotka voi tyrkätä asiakkaan mukaan, eihän kallista kasvia viitsi ihan viikon iloksi ostaa.

Kuvastossa oli ainakin yksi kasvi, josta mulla ei ollut hajuakaan - runkomyrtti. Hyvää päivää, miten haluatte itseänne hoidettavan? Yhden sivun  mukaan sen valon tarve on valtava ja tarkkuus tasaisessa kastelussa avainjuttu. Huonekuusi taas tarvitsee erään lähteen mukaan sumustusta ja sopivasti kastelua. Sopivasti? Taas meni se älä kastele liikaa. Vai, onkohan tuo hokema juurikin avainhomma. Mikään kasvi ei tykkää uida vedessä, mutta kaikki sen alle luokittuvat - tasainen kastelu ehdoton, saa kuivahtaa pinnalta, ei välitä vaikka unohtaisit viikoksi ilman vettä - pätevät kukin jonkin kasvin kohdalla. Mikä sitten minkäkin. Ja toivottavasti rintapielessä lukee "jouluharjoittelija".

Mutta sitten löytyivät hyasintit, ne kestää kenen käsissä vaan! Jos rouva ottaisikin tämän laventelin värisen hyasintin tästä, perinteisempää joulukukkaa tuskin löytyy. Ainakin yhden neuvojan mukaan ne kestävät kuivaa ja märkää, lämpöä ja kylmää, ja uudelleenkin voi istuttaa. Bravo, lempimyyntiartikkelini on löytynyt.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

hyvä löytö toi hyasintti, tulppaanit on myös helppoja..toivotan mukavaa jouluapulais-aikaa...