torstai 10. marraskuuta 2011

Nimiasiaa

Itselläni on kaksi suomalaista, mielestäni kivaa etunimeä ja hyvin tavallinen ruotsalainen sukunimi. Samana vuosikymmenenä kuin olen syntynyt, ensimmäinen etunimeni annettiin 8500:lle muullekin lapselle, toinen ja käyttämäni etunimi puolestaan anneettiin melkein 20 000 lapselle. Tunnen onneksi vain yhden samannimisen, hänelläkin se on sinä "käyttämättömänä" nimenä. Samat luvut nimilleni 2000-luvulla olivat 1402 ja 5339. Ihan reilusti on laskenut ainakin näiden, melko perusnimien käyttö. Nykyisessä työssäni näen paljon nimiä päivittäin. Koska meillä ei ole varsinaista asiakaspalvelua, jää asiakas yleensä vain nimeksi. Keräsin joskus mielenkiintoisimpia kutsumia paperille ja pohdin nimen motiivia, mistä se on keksitty. Mitä vanhemmat ovat nimeä antaessaan ajatelleet ja mitä lapsi nimestään miettii... Kerrankin kahdesta nimestä oli käytössä se hyvin erikoinen versio, vaikka ensimmäinen nimi oli varsin normaali. Vaiko juuri sen takia?

Nimiasia tuli mieleeni, kun olin vahingossa varannut risteilyn väärällä etunimelläni. Yleensä matkavaraus on hyvä tehdä oikealla nimellä, joka usein tarkoittaa ensimmäistä nimeä. Kappas kun kanta-asiakaskorttini on kuitenkin sillä toisella siis käyttämälläni etunimellä. Eikä siinä enempää harmia kuin bonuspisteiden ja drinkkilippun puuttuminen, mutta saipa pohtimaan tätä nimiasiaa jonottaessani Siljan matkamyymälässä. Montakohan Siljaa ja Meriä on töissä Siljalla..? Nimet usein kuvastavat kantajaansa, vaikka ne on annettu ennen kuin henkilöä on ollut mahdollista "tuntea". Kasvavatko ihmiset nimensä näköisiksi...

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

kyllä ne jollain tapaa ovat samanlaisia, kun mietin muutamaa ihmistä niin olen varma asiasta...

Anonyymi kirjoitti...

Hyvän nimen keksiminen on äärettömän vaikeaa ja kunkin ajan muotinimiä on hyvin vaikea välttää. Useimmiten lähipiiristä löytyvät ihmiset profiloivat nimet tietynlaiselle ihmiselle sopivaksi. Jos luokkakaverinasi oli pieni ja arka Simo tai työkaverinasi päsmäröivä ja töksähtävä Mervi, voi nämä nimet suosiolla rastia yli oman lapsen nimiehdotuksista. Tällaisia ominaisuuksia kun ei omalle lapselleen toivoisi. Vaikkei nimi varsinaisesti ole enne, omat ennakkoasenteet nimiä kohtaan vaikuttavat myös omaan käyttäytymiseen. Jos tapaat uuden ihmisen, jolla on sama etunimi kuin tuttavallasi, osaatko aloittaa tutustumisen puhtaalta pöydältä vai haetko hänestä huomaamattasi tuttavasi piirteitä?

KK kirjoitti...

Nimillä on suuri vaikutus, ja tietyt nimet yhdistyvät vahvasti tiettyihin tyyppeihin. Tosin kumman usein negatiivisesti latautuneisiin... Mut mielenkiintoinen asia se on. Ja vanhemmille vaikea paikka!